KPSS Eğitim bilimleri Piaget Ahlak Gelişimi

Ana Sayfa » DÖKÜMAN » 5. Sınıf öznel nesnel yargılar konusu örnek cevaplı test soruları indir

5. Sınıf öznel nesnel yargılar konusu örnek cevaplı test soruları indir

5. Sınıf öznel nesnel yargılar konusu örnek cevaplı test soruları indir

 
14 Eylül 2013 Cumartesi 19:19
Okunma: 5847
Yorum YapYazdır
 
5. Sınıf öznel nesnel yargılar konusu örnek cevaplı test soruları indir

ÖZNEL-NESNEL YARGI

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “nesnel” bir yargı vardır?

A) Eminim ki bu senin için çok önemlidir.
B) Sanatçının halk gözünde çok büyük bir yeri vardır.
C) Öğretmen etkinliği yaparken sınıfı üç gruba ayırdı.
D) Okunan her hikâye, insanı kendine biraz daha yakınlaştırır.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır?

A) O, iki katlı, bahçeli bir evde yaşıyordu.
B) Mahallemizde pazar, perşembe günü kurulur.
C) Akşam izlediğim film çok heyecanlıydı.
D) Yengemin yüzündeki yara izi çok belirgindi.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir yargı vardır?

A) Okuduğum kitapta kısa hikâyeler var.
B) Kitap Ömer Seyfettin tarafından yazılmış
C) “Kaşağı” adlı hikâyeyi çok beğendim.
D) Bazı hikâyelerin konusu tarihten alınmış

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir yargı vardır?

A) Bu kazağı beğeneceğini hiç zannetmiyorum.
B) Bisiklete binmeyi çok seviyorum.
C) Bir gün 24 saattir.
D) Bence gözlüksüz daha güzel oluyor.

5.Aşağıdakilerden hangisi nesnel bir yargıdır?

A) Şairin, sesini daha geniş kitlelere duyurabilmesi için dergilerde daha sık görülmesinde yarar var.
B) İyi bir romancı, şiir yazamaz; ama iyi bir şair, roman yazabilir.
C) En iyi tatil, ormanda yapılan tatildir.
D) Öykünün yanı sıra birçok şiir yazmış, bunlardan bazıları bestelenmiştir.

6.Aşağıdaki yargılardan hangisi nesneldir?

A)Yeni aldığım kitabı çok beğenmiş.
B)Ankara en güzel şehrimizdir.
C)Ankara Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentidir.
D)Arkadaşım çok üzgün görünüyordu.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım söz konusudur?

A ) Son kitabında yine ilginç konulara değinmiş.
B ) Ülkemizin en yeşil bölgesi Karadeniz’dir.
C ) Soğuk bir günde bir bardak çay gibisi yoktur.
D ) Türkiye’nin en güzel kenti İzmir’dir.

 

8. Aşağıdakilerin hangisi “nesnel” bir yargı içermektedir?

A) Bence her şey insana, onun yorumuna bağlı.
B) Güzel günler görmek bizim elimizdedir.
C) Ne olursa olsun hayat yaşamaya değerdir.
D) Kurum yaptığı son toplantıda bütçesini açıkladı.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznel bir yargıdır?

A) Türkü geleneksel edebiyatımızın ürünüdür.            B) Şiirlerini hece ölçüsüyle yazıyor.
C) Son şiir kitabı çok güzeldi.                                    D) Kitapta karamanlar yöresel ağızlarıyla konuşturulmuş.

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel değerlendirme yapılmıştır?

A) Bu eser Milli Mücadele dönemini anlatıyor.
B) Yazar, eserinde köy yaşantısını anlatmıştır.
C) Eleştirmenler bu eserle ilgili farklı görüşler ortaya koymuş.
D) İlginç doğa betimlemeleri, büyülü bir üslup kullanılmış.

11.Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir yargı içermektedir?

A) Mevsimlerden en güzeli sonbahardır.               B) Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.
C) Haftada beş saat Türkçe dersi işliyoruz.         D) Sınıfın en uzun boylu çocuğu Emre’dir.

12.Aşağıdaki cümlelerden hangisi özneldir?

A) Herkes cumartesi günlerini sever.                   B) Çocuklar basamakları hızla çıkıyordu.
C) İlkbahar geldiğinde ağaçlar çiçek açar.           D) Benzinli araçlar hava kirliliğine sebep olur.

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde nesnel bir anlatım vardır?

A)21 Mart ve 23 Eylül tarihinde gece gündüz süresi eşittir.
B)Baharda burası cennet kadar güzeldir.
C)Denizler, karalara göre daha geç ısınır ve daha geç soğur.
D)İki şehir arasındaki mesafe 100 km’ dir.

14. “ Öznel” bir anlatımın yapıldığı cümle hangisidir?

A) En çok aşk şiirlerini beğenirim.
B) Bazı şiirler şarkı gibi bestelenmiştir.
C) Mısra sonlarındaki ses benzerliğine uyak denir.
D) Didaktik şiir bir şeyler öğretmek amacıyla yazılır.

15- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır?

A) Gelecek hafta tatile çıkıyoruz.                       B) Kızılırmak uzun bir nehirdir.
C) Bu manzara ruhumu dinlendiriyor.                   D)  Bu şiirin konusu “doğa” dır.

 

CEVAP ANAHTARI

1. C           2. C          3. C         4. C          5. D         6. C          7. B          8. D         9. C         10. D
11. A        12. A        13. A        14. A        15. C        16. D        17. C        18. C        19. A        20. C

 
14 Eylül 2013 Cumartesi 19:19
Okunma: 5847
Yorum YapYazdır
 
 
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
 
Son 24 Saat
Haberler RSS Beslemesi
 
Gazete Manşetleri
 
Anket
 
Tarihte Bugün
1815 - Napolyon, 140.00 kişilik bir ordu ve 200.000 kişilik gönüllü birliği ile Paris'e girdi.
1841 - Hong Kong Adası (Hong Kong'un güneyinde bir ada), Afyon Savaşları sırasında Birleşik Krallık'a verildi .
1861 - Arjantin'in Mendoza şehri, şiddetli bir depremle harabeye döndü.
1892 - Springfield, Massachusetts'te ilk resmi basketbol maçı oynandı.
1895 - Darülaceze kuruldu.
1915 - Mustafa Kemal, Esat (Bülkat) Paşa komutasındaki 3. Kolordu'ya bağlı olarak Tekirdağ'da teşkil edilecek 19.Tümen Komutanlığı'na atandı.
1916 - Albert Einstein, görelilik kuramını yayımladı.
1920 - Maraş'ta Fransızlar'a karşı Maraş Savunması başladı
1921 - Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti; Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne bağlı olarak kuruldu.
1921 - İtalyan Komünist Partisi kuruldu.
1921 - TBMM'nin oluşumunun ardından, 23 maddelik ilk anayasa Teşkilatı Esasiye kabul edildi.
1923 - Ali Şükrü Bey'in Ankara'da yayımladığı Tan gazetesinin ilk sayısı çıktı.
1923 - Türkiye Büyük Millet Meclisi, gizli oturumunda Elcezire bölgesinde bir İstiklal Mahkemesi kurulması kararı aldı.
1923 - İsmet Paşa'nın Lozan'da Yunanlılar tarafından yakılmış 26 şehrin listesini sunması.
1929 - Lev Troçki, Sovyetler Birliği'nden sınır dışı edildi.
1936 - VIII. Edward Birleşik Krallık hükümdarı oldu. Daha bir yılı doldurmadan 10 Aralık 1936'da kendi isteği ile tahtı bırakacaktır.
1936 - Sinemaların esas filmle beraber bir de "öğretici film" göstermek zorunda olduğuna ilişkin yasa çıktı.
1936 - Ankara'da Endüstri Kongresi toplandı. Toplantıda İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı esasları kabul edildi.
1942 - Askerlik süresi üç yıla çıkarıldı.
1945 - Birleşik Krallık'ta eğitimini tamamlayan 50 Türk öğrenciye pilotluk brövesi verildi.
1947 - Fransa'da Charles De Gaulle, politikadan çekildiğini açıkladı ve görevinden istifa etti.
1950 - Kiraların serbest bırakılması kararlaştırıldı.
1952 - Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı Kore'de 34 subay, 46 astsubay ve 1252 erin şehit olduğunu açıkladı.
1953 - General Eisenhower, Amerika Birleşik Devletleri başkanı seçildi.
1956 - Yaşar Kemal, "İnce Memed" romanıyla Varlık dergisi Roman Armağanı'nı kazandı.
1961 - Londra Konferansı'nda Kıbrıslı Rumlar, federal yönetim tezini reddetti. Bunun üzerine Kıbrıs Türk toplumu temsilcileri konferanstan çekildi.
1961 - Saraçhane Tiyatrosu açıldı. İlk oyun Cevat Fehmi Başkut'un "Hacıyatmaz" oyunu oldu.
1961 - John F. Kennedy, Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. başkanı seçildi.
1963 - 21-25 Ocak'da şiddetli soğuklar ülkenin her yanını etkiledi. Elektrikler, sular kesildi, trenler yollarda kaldı. Uludağ'da kar kalınlığı 25 metre.
1967 - Uluslararası Las Vegas Maratonu'nda İsmail Akçay ikinci oldu, derecesi: 2 saat, 23 dakika, 3 saniye.
1968 - Türkiye, Yunanistan'daki askeri rejimi tanıyan ilk ülke oldu.
1969 - John Lennon, Yoko Ono ile evlendi.
1971 - Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Akademik Konsey'in kararıyla süresiz kapatıldı.
1972 - Türk Hava Yolları'nın Marmara uçağı Adana'da düştü. Uçakta yolcu yoktu. Beş kişilik mürettebattan bir hostes öldü, dört görevli yaralandı.
1975 - Tüm Memurlar Birleşme ve Dayanışma Derneği (Tüm-Der) kuruldu.
1975 - ASALA terör örgütü kuruldu.
1981 - İran, 444 gündür rehin tutulan 52 Amerikalının serbest bırakıldığını açıkladı. Haber, Ronald Reagan'ın Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı koltuğunu Jimmy Carter'dan devralmasından birkaç dakika sonra geldi.
1981 - İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi 223 Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyesinin tutuklanmasına karar verdi.
1983 - Eski İstanbul Belediye başkanı Ahmet İsvan tahliye edildi. İsvan, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) davasında yargılanmaktaydı.
1986 - Demokratik Sol Parti (DSP) ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti SHP arasında yapılan "solda birlik" görüşmeleri kesildi. Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Rahşan Ecevit "Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) ile yollarımız ayrıldı" dedi.
1986 - Birleşik Krallık ve Fransa, Manş Tüneli planlarını açıkladılar.
1986 - Jacques Chirac, Fransa başbakanı oldu.
1988 - Mehmet Ali Aybar ile Aziz Nesin hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istendi. Gerekçe 2000'e Doğru dergisine Kürt sorunu konusunda yaptıkları açıklamalardı.
1989 - Samsunspor kafilesi, Malatyaspor ile yapacağı lig maçına giderken kaza geçirdi, 3 kişi öldü.
1989 - George H.W. Bush, Amerika Birleşik Devletleri'nin 41. başkanı seçildi.
1989 - Asil Nadir, Günaydın gazetesi, Gelişim yayınlarından sonra Güneş gazetesini de satın aldı.
1990 - Bakü'de Sovyet ordusu tarafından yapılan katliam.Yüzlerce masum hayatını kaybetti. (20 Yanvar Faciası)
1992 - Flash TV yayın hayatına başladı.
1993 - Anayasa Mahkemesi dini bayramlarda Bayram dışında gazete çıkarılmasını yasaklayan yasayı iptal etti.
1993 - Meclis Anavatan Partisi (ANAP) döneminin iki bakanı Safa Giray ile Cengiz Altınkaya'nın Yüce Divan'a verilmesini kararlaştırdı.
1993 - Bill Clinton, Amerika Birleşik Devletleri'nin 42. başkanı seçildi.
1995 - Tokyo metrosuna sarin gazı saldırısı: 12 kişi öldü, 1300 kişi yaralandı.
1996 - Filistin'de ilk kez devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Yaser Arafat devlet başkanı seçildi.
1997 - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), "Demokratik standartların yükseltilmesi paketi"ni Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ile Genelkurmay Başkanlığına sundu. TÜSİAD raporda Kürtçe eğitimin serbest bırakılmasını da öneriyordu.
2000 - Yargıtay, gazeteci Metin Göktepe'yi gözaltında öldürdükleri gerekçesiyle 7 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına çarptırılan 6 sanık polisten 5'inin cezasını onadı, sanıklardan Emniyet Amiri Seydi Battal Köse'nin cezasını ise esastan bozdu.
2001 - George W. Bush, Amerika Birleşik Devletleri'nin 43. başkanı seçildi.
2003 - MERNİS hizmete girdi.
2006 - Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine ilişkin Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını bozdu. Ağca, Yargıtay'ın kararı doğrultusunda Kartal'da bulunduğu yerden alınarak, Kartal H Tipi Cezaevine konuldu.
2007 - Hrant Dink'in öldürülmesi olayının zanlısı Ogün Samast, Samsun'da yakalandı.
2009 - Barack Obama Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. Başkanı olarak göreve başladı.
 
 
Kurumsal

İçerik

EĞİTİM

KPSS

MEMUR

Yukarı Çık